Mäklare varnas – värderade kollegas lägenhet

/assets/img/mostphotos/mp12592850-skylt-till-maklare.jpg
 

Enligt ett beslut från Fastighetsmäklarinspektionen har en mäklare i Stockholm fått en varning. Mäklaren hade värderat en kollegas lägenhet, vilket strider mot fastighetsmäklarlagen.

Den 29 augusti kom ett beslut från Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, där en mäklare i Stockholm får en varning. Det mäklaren varnas för är att han värderat en bostadsrätt åt en kollega. Det bryter mot närståendeförbudet i fastighetsmäklarlagen. 


Enligt dokument från FMI framgår det att mäklaren värderat sin kollegas lägenhet högre än vad ortprismetoden, som han använde sig av, sa. Totalt sattes ett värde som var 480 000 kronor högre. Värderingen var även 675 000 kronor över det pris som kollegan köpt lägenheten för, mindre än ett halvår tidigare. 


Eftersom mäklaren utförde en värdering åt en kollega i samma bolag var mäklaren inte opartisk. Mäklaren menar dock att han och kollegan inte är närstående då de inte jobbar i samma område. På kritiken angående prissättningen svarar mäklaren att kollegan köpt bostaden till ett underpris. Bostadsrätten har renoverats och har ett väldigt bra läge. 


Trots mäklarens förklaringar anser FMI att han är värd en varning eftersom han inte agerat efter god mäklarsed. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen