Stockholm: Kraftig minskning av bostadsinbrott i innerstan

/assets/img/mp9804918-thief-holding-crowbar-in-living-room.jpg
Genrebild. Foto: Andrey Popov/Mostphotos
 

Sedan 2017 har antalet anmälda inbrott och inbrottsförsök i bostäder minskat rejält i Stockholms innerstad. Då landade noteringen på 1 018 inbrott och ifjol 298. Det rapporterar Mitt i med hänvisning till statistik från myndigheten Brå.

År 2017 peakade anmälningarna om inbrott och inbrottsförsök i bostäder i Stockholms stad,  men på senare år har de minskat rejält, rapporterar lokaltidningen Mitt i Östermalm med hänvisning till statistik från myndigheten Brottsförebyggande rådet (Brå). Från en noteringen på 1 018 inbrott år 2017 så landade fjolårets noteringen på 298. Året innan blev den 273. Under perioden januari – maj 2024 har 127 anmälningar gjorts.

Mellan åren 2018 – 2021 minskade antalet anmälningar om inbrott och inbrottsförsök i bostäder stadigt. För 2018 blev noteringen 609, under år 2019 uppgick antalet anmälningar till 590, under år 2020 anmäldes 467 och för 2021 landade noteringen på 455.

Mitt i har talat med Måns Gauf­fin som är kommunpolis på Norrmalm i centrala Stockholm. Han menar att minskningen av bostadsinbrotten märks av i det dagliga arbetet. Att inbrotten minskat kan ha flera förklaringar, till exempel att polisen fokuserat på att få fler brf:er aktiva i boendesamverkan. Genom den kan grannar och polis hjälpas åt att få ned antalet inbrott. 
– Där är vi aktiva och kan ha en dialog med medborgarna om olika typer av tips och tillvägagångssätt, säger han till lokaltidningen.

Han tillägger att polisen, när de mött allmänheten, märkt av att fler än tidigare arbetar hemifrån.

De brf:er som är aktiva i boendesamverkan hålls uppdaterade av polisen om inbrott och kan få tips och ställa frågor kring hur man kan minska risken att utsättas.
– Vi informerar bland annat om hur man kan ha ett bra skalskydd på fastigheten. Vi tycker oss se att fler är engagerade och förstår att man inte kan ha en dörr i huset som inte går i lås till exempel, säger Måns Gauf­fin till Mitt i.

Gällande de inbrott som begås så är det svårt att hitta mönster i tillvägagångssätt och var gärningsmännen slår till. Dock går det att konstatera att fastigheter som är lätta att ta sig in i är extra utsatta.
– Tidigare pratade man ofta om att lägenheter som låg högt upp i husen oftare drabbades, men så är det inte riktigt längre. Och det är inte riktat mer mot något speciellt område, utan är ganska utspritt, säger Måns Gauf­fin till Mitt i.

Det uppges också svårt att peka ut vilka som begår brotten, men professionella ligor som kommer från andra länder till Stockholm är en grupp.
– Men det finns även de som bara bryter upp en dörr med en kofot, fortsätter han.

Enligt Måns Gauf­fin ser inbrotten inte heller ut att öka speciellt under sommaren, utan det kan lika gärna hända vid påsk eller under sportlovet.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen