Stockholm: Svag prisnedgång på bostadsrätter

/assets/img/mostphotos/mp65428026-balconies-in-apartment-residential-building.jpg
Foto: Mostphotos
 

Bostadsrättspriserna i Stockholms län har sjunkit något de tre senaste månaderna. I centrala Stockholm har dock priserna stigit en aning, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna i Sverige i stort sjunkit med 1,2 procent. Den senaste tremånadersperioden, maj–juli, har bostadsrättspriserna stigit med 0,6 procent på riksnivå. Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik.


I centrala Stockholm har bostadsrättspriserna stigit med 0,1 procent under juli. De senaste tre månaderna ligger prisökningen på 2,2 procent. Vill man bo innanför tullarna i huvudstaden får man numera vara beredd på att betala 106 112 kronor per kvadratmeter. 


Prisutvecklingen för bostadsrätter i Stor-Stockholm under juli ligger på minus två procent. Sett på tre månader har priserna sjunkit med 0,6 procent. 


Tittar man på hela Stockholms län går det att se att priserna på bostadsrätter minskat med 0,6 procent de senaste tre månaderna. Totalt såldes 9 476 bostadsrätter i länet och det genomsnittliga kvadratmeterpriset ligger numera på 65 415 kronor. 


Av kommunerna i länet är det i Nynäshamn som störst prisökning noterats – plus 9,7 procent de senaste tre månaderna. I Sigtuna har priserna sjunkit mest, med minus 7,3 procent samma period. 



Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.


Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat och är baserad på data från försäljningar av bostäder, oavsett om de annonserats eller inte. Medelpriset per kvadratmeter är endast baserat på statistik över senaste månadens försäljningar. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen