Hemnet: Ettor fortsatt svårsålda

/assets/img/mostphotos/21430050-roof-of-apartment-house-in-stockholm-city.jpg
Foto: Mostphotos
 

Trots att bostadsmarknaden har börjat att återhämta sig i takt med räntesänkningar och bättre ekonomi bland hushållen är små bostadsrätter fortfarande svåra att sälja jämfört med större lägenheter. Detta enligt Hemnet.

Efter en tid med lägre aktivitet på bostadsmarknaden ser den nu ut att vara på gång att ta fart igen. Bostadspriserna har börjat stiga och fler bostäder har sålts de senaste månaderna. Enligt bostadssajten Hemnet är det dock fortsatt tufft att få små lägenheter, främst ettor, sålda. I ett pressmeddelande skriver de att antalet sålda ettor de senaste tolv månaderna har legat på den lägsta nivån sedan 2015. Den senaste tolvmånadersperioden såldes 29 procent färre enrummare jämfört med samma period 2023. Det senaste året har även mindre än 15 procent av alla försäljningar av bostadsrätter varit ettor. 


Tittar man på andra bostadsrättsstorlekar går det att se att försäljningen av tvåor och treor den senaste tolvmånadersperioden har minskat med 23 respektive 18 procent jämfört med året innan. Bland större lägenheter med fyra rum eller fler hade försäljningen den aktuella perioden minskat med 16 procent. 


Hemnet skriver att marknaden för ettor är mer känslig för trender än resten av bostadsmarknaden då man oftast bor kortare tid i en liten lägenhet. Det är också i större utsträckning ensamhushåll som letar efter ettor och dessa hushåll har haft det tufft ekonomiskt de senaste åren med större svårigheter att beviljas bolån. 

– För de som bott under kortare tid har de senaste två årens prisnedgång fått större påverkan. Det har i högre utsträckning skapat en inlåsningseffekt där det blivit svårare att flytta vidare när kontantinsatsen minskar, och man inte har tidigare prisuppgångar att falla tillbaka på. Sen påverkas efterfrågesidan, då de som köper ettor generellt har sämre ekonomiska förutsättningar och oftare är ensamma låntagare, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, i pressmeddelandet. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen