Allt fler bolånekunder har fått pausa amortering

/assets/img/30088288-bostader-fastigheter-bostadsomrade.jpg
Lägenheter i Sverige. Foto: Mostphotos
 

Antalet bolånekunder som fått pausa amorteringen på lånet har ökat under hösten, rapporterar SR Ekot. Skälet ska vara att många hushåll med bolån pressas av stigande kostnader i samhället.

Hösten 2022 har antalet bolånekunder i Sverige som beviljats paus från amortering ökat, enligt banker som Sveriges Radio (SR) Ekot talat med. Exempelvis ska SEB ha uppgivit i mejl att både antalet ansökningar och beviljade ansökningar ökat signifikant under perioden. Bakgrunden ska vara att många hushåll med bolån pressas av stigande kostnader i samhället.

Andra banker som, enligt Ekot, givit bolånekunder en tillfällig amorteringspaus är till exempel Länsförsäkringar och Danske Bank.

I Ekot i september lyfte Finansinspektionen att de som fått kraftigt ökade utgifter och därmed fått kraftigt förändrade förutsättningar kunde ansöka om en amorteringspaus, vilket ska ha fått många att kontakta sin bank angående detta. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen