Minskad bruttomarginal på bolån för bankerna

/assets/img/bilder_nyheter/pressbild_fi.jpg
Brunnsgatan 3, Stockholm. Foto: Finansinspektionen
 

Det första kvartalet i år sjönk bankernas bruttomarginal på bolån, enligt ny statistik från Finansinspektionen. Jämfört med samma period ifjol är marginalen nu högre, samtidigt som den är mindre än under kvartal ett 2019.

Under årets första kvartal minskade bankernas bruttomarginal på bolån med sex punkter, från 1,50 procent vid slutet av 2020 till 1,44 procent vid utgången av kvartal ett i år. I slutet av det första kvartalet ifjol låg bruttomarginalen på 1,29 procent och vid samma tid år 2019 var den 1,46 procent. Statistiken är hämtat från Finansinspektionens (FI) webbplats. 

Att bankernas finansieringskostnader varit lägre under en period uppges ha bidragit till en något högre marginal under kvartalet. Dock ledde fortsatt sjunkande bolåneräntor till att bruttomarginalen för bolån på det hela blev mindre. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen