Nordea: Sjunkande inflation sätter press på Riksbanken – kan leda till fler räntesänkningar

/assets/img/22875159-nordeas-skylkt-pa-bankens-huvudkonter-sett-fran.jpg
Utanför Nordeas huvudkontor i Stockholm. Foto: Roland Lundgren / Mostphotos
 

Enligt Riksbankens prognos sänks styrräntan två gånger till i år, men storbanken Nordea tror på fler när inflationen ligger kring målet. Då väntas trycket öka om ytterligare sänkningar.

I den senaste prognosen från Riksbanken bedöms styrräntan sänkas två gånger till i år, under andra halvåret. Men Nordea tror att det blir fler nedjusteringar under 2024 när inflationen ligger i nivå med eller under målet och svensk ekonomi är svag. Då lär trycket på att Riksbanken ska sänka räntan tillta. Det framgår av en ny boränteprognos från storbanken.

Om reporäntan inte sänks fler än tre gånger i år ser Nordea en risk att hushållen blir besvikna, vilket får dem att hålla igen. Det pågår fortfarande en kostnadsanpassning och det finns därför en risk att ekonomin försämras ytterligare. Att ha en åtstramande ränta i ett läge med svag ekonomi och en inflation nära målet är inte lämpligt, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth i storbankens prognos.

Ledamöter i Riksbankens direktion verkar, enligt Annika Winsth, tro att signaler om lägre styrränta kan få hushåll att agera för tidigt, något som skulle “driva upp efterfrågan och inflationen mer än önskvärt”. 

Men Nordea tror alltså på fler nedjusteringar av reporäntan än vad Riksbanken hittills flaggat för.

“Riksbanken har i stort stängt dörren, så hårt det går utan att lova, för en junisänkning. Då återstår fyra möten, vilket totalt kan ge fem sänkningar i år”, säger Annika Winsth i Nordeas prognos.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen