Brf kan ta över miljonskulder från byggföretag

/assets/img/mostphotos/mp51153322-hudiksvall.jpg
Hudiksvall. Foto: Mostphotos
 

En bostadsrättsförening i Hudiksvall ska ta beslut om de vill ta över byggföretagets, som uppfört deras bostadshus, skulder. Detta för att byggföretaget gått i konkurs och belånat fastigheten med nästan 50 miljoner kronor, enligt Hudiksvalls Tidning.

För två år sedan flyttade de första boende in i nybyggda bostadshus på Kattvikskajen i Hudiksvall, men 19 lägenheter förblev osålda i bostadsrättsföreningen. I somras kom beskedet om att byggföretaget bakom projektet gått i konkurs. Detta rapporterar Hudiksvalls Tidning (HT). 


Bostadsrättsföreningens styrelse har bestått av representanter från byggföretaget. Utan bostadsrättsinnehavarnas vetskap har byggföretaget belånat fastigheten med 48,5 miljoner kronor. Anledningen som uppges till detta lån är att byggföretaget tagit på sig föreningens skuld för de 19 osålda lägenheterna, enligt HT. 


Nu vill byggföretaget att de boende tar över ansvaret för föreningen och att någon annan tar över lån och skulder. HT har fått ta del av ett förslag som den nya styrelsen i bostadsrättsföreningen ska ta ställning till. Det handlar om att Hälsinglands sparbank tar över 23,5 miljoner kronor av lånet. Resten av lånet är taget hos SBP Kredit. De 19 osålda lägenheterna föreslås att hamna i SBF Kredits ägo. De får i så fall betala månadsavgiften för lägenheterna och se till att dessa blir sålda. 


Ett mål är enligt HT att månadsavgifterna inte höjs, då det kommer göra de osålda lägenheterna ännu svårare att få sålda. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen