​Fler brf:er går i konkurs

/assets/img/mostphotos/mp25029967-overturned-miniature-houses-and-a-hand-on-top-of-swedish-currency-symbolising-expensive-houses-and-flats.jpg
Foto: Mostphotos
 

Från årsskiftet fram till nu har 85 bostadsrättsföreningar gått i konkurs i Sverige. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt nya siffror från myndigheten Tillväxtanalys, som SVT Nyheter tagit del av, ökar konkurserna bland bostadsrättsföreningarna i landet kraftigt. Hittills i år har 85 föreningar gått i konkurs, vilket är rekordmånga. År 2022 registrerades 68 konkurser och i fjol 48 stycken.


Om en bostadsrättsförening går i konkurs blir lägenheterna i många fall hyresrätter. Bostadsrättsinnehavarna har rätt att bo kvar men om det finns skulder finns risken att lägenheterna säljs på exekutiv auktion av Kronofogden. De blir då kvar med bostadslån, men står utan bostadsrätt.


SVT Nyheter har träffat en familj i södra Stockholm som bor i en bostadsrättsförening som riskerar att gå i konkurs. De bor i ett nybyggt parhus som de flyttade till för två år sedan. Det har visat sig finnas en mängd brister i byggnationen, årsredovisningar saknas och ekonomin i föreningen är dåligt skött. På grund av detta riskerar nu föreningen att gå i konkurs. Styrelsen har fram till nyligen bestått av byggentreprenören. SVT har försökt få till en intervju med entreprenören, men denne vill inte medverka. De berättar dock för SVT att en konkurs inte alls är nära, men de kan inte visa några bevis för att detta stämmer. Föreningen granskas nu av Bolagsverket. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen