Brf får rätt mot kranföretag – tvist om parkeringsplatser avslutad

/assets/img/mostphotos/mp2764588-parkering.jpg
Foto: Mostphotos
 

I en bostadsrättsförening i Uppsala har ett kranföretag sina lokaler. Efter en fastställelsedom i tingsrätten står det nu klart att kranföretaget inte längre kan nyttja ett stort antal parkeringsplatser för sina lastbilar. Detta enligt Uppsala tingsrätts beslut från mars i år.

I en bostadsrättsförening i Uppsala har ett kranföretag sina lokaler. De har två lokaler som de förvärvade via upplåtelseavtal från andra företag år 2015 respektive 2017. Både kranföretaget och bostadsrättsföreningen är överens om att företaget har rätt att nyttja parkering 40–44 samt 63–65. Fem av dessa platser är till för lastbilar. Det parterna däremot inte är ense om är vilken slags nyttjanderätt kranföretaget har till platserna, och hur stor rätt företaget har till att parkera på andra platser som tillhör bostadsrättsföreningen. 


I en fastställandedom från Uppsala tingsrätt, daterad 8 mars 2024, framgår det att en tvist uppstått då bostadsrättsföreningen inte vill att kranföretaget använder parkeringarna med nummer 1–39, 45–62 eller 66–90. Föreningen vill inte heller att företaget parkerar på markområden utanför dessa parkeringsplatser. Kranföretaget menar däremot att de använder parkeringsplatser som är upplåtna ihop med deras lokaler och att detta beslutats om av föreningsstämman. Företaget menar därmed att de inte parkerar olovligen någonstans. 


Enligt kranföretaget har föreningsstämman både 2016 och 2017 givit dem rätt till ytterligare fyra parkeringsplatser. Företaget hävdar också att föreningsstämman som hölls 2019 inte tog bort deras rätt till dessa parkeringar, vilket föreningen menar är fallet. 


I tingsrättens dom står det vidare att upplåtelse till varje bostadsrätt i föreningen, som bildades 2015, skett endast en gång. Någon nyttjanderätt till parkeringar har inte upplåtits i samband med detta och det innebär att det inte automatiskt ger en bostadsrättsinnehavare rätt till en viss parkeringsplats. Kranföretaget har dock rätt, enligt tingsrätten, att använda parkeringarna 40–44 samt 63–65 då detta är ett beslut från föreningsstämman. 


Att kranföretaget anser att de har nyttjanderätt till andra parkeringsplatser via sitt upplåtelseavtal spelar ingen roll då detta inte är bindande för bostadsrättsföreningen, enligt tingsrätten. Tingsrätten skriver även följande att samtliga medlemmar i föreningen, förutom kranföretaget, följer beslutet från föreningsstämman att de får nyttja fyra parkeringar var. Kranföretaget har använt betydligt fler parkeringsplatser och har därmed tagit upp platser för andra bostadsrättsinnehavare. 


Då bestämmelser kring parkeringen inte reglerats i upplåtelsavtalen har bostadsrättsföreningen kunnat fatta nya beslut om parkeringsplatserna de har hand om. I sitt senaste beslut, från 2019, framkommer det att kranföretagets lokaler har rätt till parkeringarna 40–44 och 63–65. I beslutet från 2019 står det även att föreningen avser att hyra ut åtta parkeringsplatser intill de som kranföretaget nyttjar. Kranföretaget har parkerat på andra platser än de nummer som de har nyttjanderätt till och bland annat har de stått på de platser som föreningen vill hyra ut. Kranföretagets olovliga parkering har också omöjliggjort parkering för andra bostadsrättsinnehavare. Föreningen har försökt få kranföretaget att sluta parkera på de platser som de saknar nyttjanderätt till. 


Uppsala tingsrätt beslutade i mars i år att gå på bostadsrättsföreningens linje – att kranföretaget inte har rätt till de många parkeringsplatser de använt utan enbart ska parkera på parkeringsplatserna 40–44 och 63–65. Detta beslut grundar sig i att det inte finns några tydliga uppgifter på vilka markområden eller parkeringar som följt med lokalernas upplåtelseavtal. Kranföretaget, som är den part som måste bevisa att de har rätt till andra parkeringar än de anvisade, har inte lyckats lägga fram bevis för nyttjanderätt till ytterligare parkeringsplatser. Tingsrätten ansåg därför att kranföretaget inte har en nyttjanderätt till platser utöver 40–44 samt 63–65. Rätten beslutade även att kranföretaget ska ersätta bostadsrättsföreningen för deras rättegångskostnader på runt 200 000 kronor. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen