Göteborg: Karlatornet snart färdigställt

/assets/img/mostphotos/63356034-karlatornet.jpg
Karlatornet. Foto: Mostphotos
 

I drygt fyra år har bygget av Göteborgs första skyskrapa pågått. Snart kommer det höga tornet vara helt färdigt, skriver Göteborgs-Posten.

I stadsdelen Lindholmen i Göteborg har bostadsbolaget Serneke sedan år 2020 byggt det som ska bli stadens första skyskrapa. Byggnaden är 246 meter hög, har 73 våningar och inrymmer runt 2 000 bostäder. 


Enligt Göteborgs-Posten (GP) kan tornet snart vara färdigbyggt. Enligt tidningen håller man just nu på att ta ner bygghissen. 

– Den ska vara helt nedplockad innan semestern och då kommer man att se hela fasaden. För att slutföra arbetet högst uppe i tornet kommer man i stället att använda en av de fem hissar som finns invändigt i tornet, säger Johan Live, presschef på Serneke, till GP.


Det som är kvar att bygga i tornet är tolv penthouselägenheter i byggnadens översta del. Enligt GP är sju av lägenheterna sålda och det arbete som kvarstår att färdigställa är interiören. Just nu pågår inflyttning på våningarna 39–66. När sommaren är slut kommer hotellet i Karlatornet att öppna samtidigt som de sista bostadsägarna kan flytta in. 


Runt 80 procent av alla lägenheter i tornet är sålda och antalet sålda lägenheter har legat stilla en längre period. 

– Det har varit väldigt stilla på den marknaden, på grund av kända skäl. Några lägenheter har sålts, men det är också så att för vissa av de lägenheter som såldes tidigt så har köpen hävts. Därför är vi kvar på ungefär samma nivå runt 80 procent, säger Johan Live till GP.


På projektets hemsida går det att se att det i skrivande stund finns 46 lägenheter till salu i Karlatornet. Den billigaste bostaden kostar 3 500 000 kronor och har en boyta på 24 kvadratmeter medan den dyraste lägenheten kostar 69 395 000 kronor och har 365 kvadratmeter att bo på. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen