Stockholm: Många bostadsrätter i nya stadsdelen omvandlas till hyresrätter

/assets/img/mostphotos/6a05ba0e-521e-48b7-a182-7c6b2ac88384.jpg
Skiss över del av Barkarbystaden. Visionsbild: Tovatt Architects & Planners
 

I den växande Barkarbystaden i Järfälla kommun i Stockholm har man som mål att de nya bostäderna till största delen ska vara bostadsrätter. På grund av byggkrisen omvandlas dock många bostadsrätter till hyresrätter, rapporterar Mitt i.

I Järfälla kommun pågår ett av Stockholms största utbyggnadsprojekt. På den före detta flygplatsen Stockholm-Barkarby växer nu stadsdelen Barkarbystaden fram. Projektet har pågått sedan 2012 och år 2030 räknar man med att totalt 18 000 nya bostäder har byggts i området. Barkarbystaden ska även få en tunnelbanestation om några år. 


Enligt tidningen Mitt i har Järfälla kommun som målsättning att se till att 70 procent av de bostäder som byggs i Barkarbystaden, och även närliggande Veddesta, blir bostadsrätter. Övriga bostäder ska bli hyresrätter. På grund av det ekonomiska läget och den svåra sits som byggherrarna sitter i, med färre köpare av nyproduktion och dyrare byggkostnader, har många valt att omvandla bostadsrätter till hyresrätter. 

– Det riskerar att vi får områden med för stor andel hyresrätter. Det i sin tur kan leda till att ett område blir segregerat och kommunens skattekraft minskar, säger Aphram Melki (C), kommunalråd i Järfälla, till tidningen. 


Den senaste tiden har bland annat byggbolagen Åke Sundvall, Resona och Sveaviken Bostad omvandlat sina planerade bostadsrätts- och äganderättslägenheter till hyresrätter. Enligt Mitt i har byggherrarna ändrat upplåtelseform utan att kommunen har gett sitt godkännande till ändringen. 


Inom Järfälla kommun pågår en diskussion om hur man ska lösa problemet med att många bostadsrätter blir till hyresrätter. Bland annat har Socialdemokraterna föreslagit att en byggherre kan åläggas med en straffavgift om inte denne följer planen med att bygga just bostadsrätter. Det förslaget röstades dock ner. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen