Högre bostadsrättspriser på flera håll i landet

/assets/img/21540048-fastigheter-(1)_.jpg
Bostäder i Stockholmsområdet. Foto: Mostphotos
 

Stigande bostadsrättspriser i landet, med undantag för Storgöteborg och Stormalmö, enligt Boolis boprisindex för maj.

Nyligen valde banken SBAB:s bostadssajt Booli att göra sitt boprisindex tillgängligt för alla, statistik som endast betalande kunder haft åtkomst till tidigare. Det går under namnet SBAB Booli Housing Price Index (HPI) och har länge använts för att skapa pålitliga indikationer om prisutvecklingen på bostadsmarknaden, både internt och av betalande kunder via analysverktyget Booli Pro.

Efter att indexet indikerat genomgående fallande bostadsrättspriser i april visar nu resultatet för maj på stigande priser, förutom i Storgöteborg och Stormalmö där prisutvecklingen blev minus 1,4 procent respektive plus minus noll. Störst prisuppgång noterades för bostadsrätter i mellersta Sverige med plus 3,4 procent. I Storstockholm steg priserna med 0,3 procent.   
– Så här långt har bostadsmarknaden stått emot coronakrisen väl och i linje med de bedömningar vi tidigare gjort, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i ett pressmeddelande från banken. 

Han tillägger också att det samtidigt är för tidigt att dra slutsatsen att bostadsmarknaden är immun mot coronakrisen. 
– Fortsätter arbetslösheten att öka markant och överstiger tvåsiffriga tal i höst, så går det inte att utesluta prisfall igen. Jag tror dock inte på några stora prisfall. Med en tilltagande ekonomisk aktivitet i Sverige under det tredje kvartalet och i frånvaro av en omfattande andra smittspridningsvåg, bedömer jag att bostadspriserna kommer att ha stått stilla under året eller möjligen ökat något när vi den sista december gör bokslut, förklarar Robert Boije. 

Källa: Booli

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen