Stigande elpriser i norr och sjunkande i söder

/assets/img/10977237-vindkraftverk.jpg
Vindkraftverk i Skåne. Foto: Mostphotos
 

I norra Sverige steg snittpriset på el under september, samtidigt som det sjönk i det sydligaste elområdet. Och skillnaderna i spotpris är stora jämfört med vad som noterades månaden innan, visar statistik från Compricer.

Spotpriset på el har förändrats betydligt den senaste månaden. I landets två nordligaste elområden steg elpriset samtidigt som det sjönk längst ned i söder. Det visar ny statistik från jämförelsesajten Compricer.

För september 2022, avseende Norra Sverige (elområde 1), noterades 100,7 öre per kilowattimme i snitt. I augusti blev noteringen 18,3 öre per kilowattimme. I Norra Mellansverige (elområde 2) noterades 101,1 öre per kilowattimme för september i år, och 51,9 öre per kilowattimme för månaden innan.

Samtidigt gick elpriset i Södra Mellansverige (elområde 3) från 223 öre per kilowattimme i augusti 2022, till i snitt 228,6 öre per kilowattimme under september i år. I Södra Sverige (elområde 4) låg snittpriset på 305 öre per kilowattimme under augusti 2022, och för september noterades 241,7 öre per kilowattimme.

Jämför man istället spotpriset för september i år med priset under samma månad 2021, så har det ökat i samtliga elområden sedan ifjol.

Compricer tillägger också att det just nu är få bolag som erbjuder kunder fasta elavtal. Anledningen ska vara att de är svåra att prissätta.

Den elfte oktober i år rapporterade Sveriges Radio (SR) Ekot om minskad elförbrukningen i södra och mellersta Sverige under september, jämfört med samma period förra året. För uppgifterna hänvisade SR till preliminär statistik från Energimyndigheten.

I tabellen ovan avser SE1 elområde 1 och så vidare. I tabellen ovan avser SE1 elområde 1 och så vidare.


Not:
Spotpriset avser snittpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen