Riksbyggen: Stort intresse för elbilsladdning bland brf:er

/assets/img/riksbyggen_elbil.png
Pressbild från Riksbyggen
 

Att installera laddstation för elbilar var en av de tio vanligaste hållbarhetsåtgärderna som brf:er förvaltade av Riksbyggen vidtog ifjol. Enligt ett pressmeddelande arbetar bolaget nu på att kunna erbjuda sina kunder framtidssäkra lösningar inom elbilsladdning.

Installation av laddstation för elbilar har kvalat in på topp-tio-listan över de vanligaste hållbarhetsåtgärder som brf:er, förvaltade av Riksbyggen, vidtagit under 2021. Totalt förvaltar bolaget 4 400 bostadsrättsföreningar.

Högst upp på listan ligger inventering och byte av ljuskällor, följt av effektivisering av värmesystemet, medan installerat laddstation för elbilar återfinns på plats tio.
– Det råder ingen tvekan om att energiåtgärder är av stort intresse och det avspeglar sig också i topplistan. Energimyndighetens sektorsstrategier pekar på en effektiviseringspotential om 20-25 procent och det är kul att många åtgärder genomförs i bostadsrättsföreningarna som bidrar till minskad energianvändning, säger Riksbyggens miljö- och energichef Mari-Louise i ett pressmeddelande från bolaget.

Hon tillägger också att många hör av sig för att be om hjälp.
– Att handla upp elbilsladdning är inte helt enkelt eftersom det finns många fallgropar gå i och en viktig uppgift för oss som fastighetsförvaltare är att guida föreningarna.

En utmaning är till exempel begränsningar i fastigheters elkapacitet, både när det kommer till total kapacitet och på den del av elnätet där de planerade laddstationerna ska matas.
– Riksbyggen arbetar just nu med en central upphandling som innebär att vi kommer kunna erbjuda våra kunder bra och framtidssäkra lösningar inom elbilsladdning, fortsätter Mari-Louise Persson.

Riksbyggens topplista över hållbarhetsåtgärder i förvaltade brf:er

1. Inventering och byte av ljuskällor, inom- och utomhus

2. Effektivisering av värmesystemet*

3. Välkomna nya medlemmar.

4. Utse miljö- och energiansvarig

5. Förbättrat skyltningen i källsorteringsrummet

6. Byte av gamla tvättmaskiner och torkutrustning i tvättstugan.

7. Byte till ett elavtal som innebär el från förnyelsebara källor.

8. Träffas dagtid i sociala aktiviteter

9. Planterat växter som blommar hela säsongen

10. Installerat laddstation för elbilar

* I Effektivisering av värmesystemet ingår kontroll av temperatur, driftsövervakning och injustering av värmesystem

Källa: Riksbyggen

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen