Experiment ska avgöra om trä är mer hållbart än betong

/assets/img/mostphotos/cederhusen.png
Cederhusen i Hagastaden. Pressbild: Veidekke
 

Det har blivit mer fokus de senaste åren på att nybyggda fastigheter ska vara hållbara och klimatsmarta. Därför har det blivit vanligare att hus byggs i trä. Men är det bättre? Det ska ett experiment utfört av Sveafastigheter utreda, skriver Fastighetstidningen.

Fler nyproducerade bostäder byggs i hus som består av trä. Ett av många exempel är Cederhusen i Hagastaden i Stockholm, som är världens största trähusprojekt.


I Vallentuna, norr om Stockholm, ska Sveafastigheter utreda vilket som är mest hållbart: hus byggda i trä eller hus av betong.

– Vi ska göra en fullskalig jämförelse av två likadana hus i Vallentuna, vilka byggs samtidigt och under samma klimatmässiga förhållanden. Det enda som skiljer dem åt är konstruktionen, där det ena byggs i grön betong och det andra i trä. Vi kommer att följa hela processen med särskilt fokus på hur koldioxidutsläppet skiljer dem åt, hur det är att arbeta på respektive bygge och hur hyresgästerna trivs i de respektive husen, berättar Görel Hällqvist,  affärsområdeschef för projekt, Sveafastigheter., för Fastighetstidningen. 

 

Förhoppningen är att öka kunskapen om olika materials hållbarhet. Sveafastigheter berättar för Fastighetstidningen att det alltid kommer krävas betong, oavsett om man bygger i trä eller inte. Om fler byggaktörer väljer trä tvingas betongföretagen att tänka ut bättre produkter ur ett klimatperspektiv. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen