SBAB:s gröna lån snart för lägenhetsägare

/assets/img/bilder_nyheter/grona_lan.jpg
Foto: pixabay.com
 

Grönt Bolån från SBAB är idag endast tillgängligt för villaägaren, men till slutet av sommaren hoppas banken att lånet med grön ränterabatt även kan bli aktuellt för kunder i bostadsrätt.

Erbjudandet Grönt Bolån för bostadsrätter beräknas lanseras av banken SBAB under kvartal tre i år. För befintliga kunder som uppfyller kraven, omvandlas bolånen automatiskt till Grönt med ränterabatt.

För att kunna få rabatten behövs en giltig energideklaration hos Boverket med energiklass A, B eller C. För energiklass A eller B görs ett avdrag på bolåneräntan med 0,10 procent, och för C 0,05 procent. SBAB har satt energiklass C som minimumgräns då banken anser det är en relevant gräns för energieffektiva bostäder. Enligt Boverket tillhör en byggnad med en energianvändning som motsvarar kraven för ett nybyggt hus idag den klassen. A står för låg energianvändning och G för hög.

Banken SEB erbjuder också gröna bolån, vilket redan är tillgängligt för bostadsrätter. För att kunna ansöka om det behövs en energideklaration som visar att bostadsrätten minst når upp till energiklassificering B.

För bostadsrättsföreningar finns möjligheten att få SBAB:s Gröna lån, ett erbjudande som lanserades i början av 2015. Det har förmånlig ränta och kan sökas av föreningar som planerar åtgärder i fastigheten, som bidrar till lägre energiförbrukning eller förbättrad miljö. Exempel på sådana åtgärder är fönsterbyte, tilläggsisolering av tak eller fasader, och byte till ny utrustning i tvättstugan med bättre energiklass än tidigare.

Ett av kraven för att kunna få Gröna lån är att föreningen har minst tio miljoner kronor i lån hos SBAB.  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen