Regeringen vill se ett utökat bestånd av äganderätter

/assets/img/skarmavbild-2023-05-17-kl.-09.36.01.png
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Foto: Josefine Stenersen Nilsson/Regeringskansliet
 

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) höll nyligen en pressträff på temat svensk bostadsmarknad. Där framgick bland annat att regeringen tillsatt en utredning för att undersöka hur beståndet av ägarlägenheter kan utökas.

Den tolfte maj i år höll regeringen en pressträff där infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) presenterade förändringsförslag för svensk bostadsmarknad, vilken beskrevs som tuff för många i nuläget. Enligt ett inslag i Sveriges Radio (SR) Ekot har regeringen tillsatt en utredning som ska titta närmare på åtgärder för att underlätta framåt, hur fler ska kunna äga sin bostad.

Bland annat föreslås att undersöka möjligheterna till ett utökat bestånd av äganderätter, exempelvis genom omvandling av hyresrätter till ägarlägenheter. I dagsläget är denna bostadsform endast tillgänglig inom nyproduktion, förklarar Ekots reporter Isak Krona i inslaget.
– Nu vill man öppna upp för att folk som bor i hyresrätter ska kunna köpa loss lägenheten och äga bara den. Det vanliga är ju att man bor kanske i en bostadsrättsförening och tillsammans äger fastigheten.

Utöver det ska utredningens fokus ligga på att se över regelverket för hyrköp av bostäder, hur fler kan få möjlighet till det. Vanligen innebär modellen att en person förvärvar 50 procent av en lägenhet och hyr resterande del. Reglerna på området behöver bli tydligare, tycker ministern. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen