Varierande boprisutveckling i storstäderna

/assets/img/31347722-vinter-pa-varnhem-1.jpg
Lägenheter i Malmö. Foto: Mostphotos
 

Prisutvecklingen på bostadsrätter i Sveriges storstäder varierade under årets första månad, från sjunkande till stillastående priser, och för en stad blev noteringen positiv. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I januari 2023 minskade priserna på svenska bostadsrätter med 0,8 procent på riksnivå, medan utvecklingen i landets storstäder var blandad. I Göteborg sjönk priserna, med 1,4 procent i de centrala delarna av staden och med 2,1 procent i Storgöteborg. I Storstockholm minskade bostadsrättspriserna med 0,8 procent, samtidigt som prisutvecklingen i centrala Stockholm förblev oförändrad.

Under samma månad ökade bostadsrättspriserna i Malmö, centralt i staden steg de med 0,6 procent och i Stormalmö med 0,5 procent.

När det kommer till den genomsnittliga prisutvecklingen för bostadsrätter i landet så landar noteringen för årsbasis på plus 1,7 procent. Medelpriset för en bostadsrätt i Sverige ligger nu på 42 596 per kvadratmeter, jämfört med 40 515 kronor per kvadratmeter i föregående mätning. 

Gällande omsättningen på bostadsrätter syns en uppgång jämfört med ifjol. I januari 2024 såldes 7 400 lägenheter, vilket är sex procent fler än samma månad förra året.

Statistikleverantören Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat och är baserad på data från försäljningar av bostäder, oavsett om de annonserats eller inte.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen