Mäklare tvättar pengar åt kriminella

/assets/img/mostphotos/19367666-bopriset-1715328703.jpg
Foto: Mostphotos
 

I en text från Dagens Nyheter står det att polisen upptäckt flera fall där mäklare hjälpt kriminella att tvätta pengar. Bara under 2022 ska närmare fem miljoner kronor ha tvättats via fastighetsaffärer.

Genom mäklare och bankanställda har kriminella personer hittat ett sätt att tvätta pengar som kommer från brott. Enligt Finanspolisen tvättades över fem miljarder kronor genom fastighetsaffärer under 2022. Detta rapporterar tidningen Dagens Nyheter (DN) om. 


Som exempel på penningtvätt via mäklare tar DN upp en mäklarfirma i Stockholm som polisen slog till mot i fjol. Vd:n för firman och hans kollega står nu åtalade för bland annat tre fall av grov näringspenningtvätt i samband med bostadsaffärer. Peningtvätten tros ha gått till så att insättningar gjorts till ett klientmedelskonto, tillhörande mäklarna, och dessa pengar har sedan använts för att betala handpenningen vid köp av bostäder. Ett annat misstänkt exempel på tvätt av pengar är ett fall som Bostadsrättsnytt nyligen skrev om, där en bankanställd kvinna tog emot mutor för att godkänna bolån. 


Mäklare har enligt DN ett särskilt ansvar att inte medverka till penningtvätt och misstänkta fall ska anmälas till polisen. Det är dock få misstankerapporter som inkommer till Finanspolisen från mäklare. Under fjolåret kom det in 38 rapporter, vilket kan jämföras med att bankerna rapporterade runt 40 000 misstänkta transaktioner samma år. 

– Vi ser mäklarbranschen som en stor riskbransch. En professionell penningtvättare kommer förstås inte att rapportera sig själv, så det hänger på att andra verksamhetsutövare, exempelvis bankerna, identifierar de här individerna, säger Lena Palmklint, chef för Finanspolisen, till DN.


Under 2023 drog Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) in registreringen för 30 mäklare där fem fall handlade om penningtvätt. Både FMI och Mäklarsamfundet är väl medvetna om problemet med oseriösa mäklare som inte följer reglerna. FMI berättar för DN att de har personer som jobbar för att hitta fler mäklare som sysslar med penningtvätt, och Mäklarsamfundet uppger att de utbildar sina medlemmar i hur de ska agera för att motverka penningtvätt. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen