Stort befolkningstapp bland småorter i Västernorrland

/assets/img/kramfors-centrum.jpg
Kramfors centrum. Foto: Mostphotos
 

Tolv tätorter i Västernorrland finns med i en statistisk sammanställning som Hem & Hyra gjort över var befolkningen minskat mest i Sverige på femtio år. Det skriver SVT Nyheter som tagit del av statistiken.

SVT Nyheter Västernorrland har tittat närmare på en sammanställning från tidningen Hem & Hyra över var befolkningen minskat mest i landet de senaste femtio åren, och drar slutsatsen att tolv av de hundra tätorter där befolkningen minskat mest ligger i Västernorrlands län. 

Den största befolkningsminskningen i länet under perioden har skett i tätorten Mjällom som ligger i Kramfors kommun, med en nedgång om 67 procent. Andra orter i kommunen där befolkningen minskat markant uppges vara Klockestrand, Lunde och Bollstabruk. Även orter i kommunerna Härnösand och Sollefteå finns med bland de hundra som listas. 

I SVT Nyheters artikel lyfts några orsaker till utvecklingen, som att Sveriges befolkning koncentreras till större städer och att samhällsservicen tenderar att vara sämre på mindre orter. 

Lars Westin är professor i regionalekonomi vid Umeå universitet och i artikeln ger han en kommentar om framtiden för Sveriges mindre orter:
– Vissa mindre orter som kanske inte ligger nära kusten kan få det svårare om man inte bygger bostäder och fortsätter utvecklas. Det är viktigt att det finns resurser som attraherar. Mjällom tror jag kan bli en sommarort, eftersom folk kan vilja utnyttja kusten där, säger han till SVT Nyheter.  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen