Regeringen har tillsatt kommitté – ska se över amorteringskravet

/assets/img/skarmavbild-2023-04-19-kl.-10.58.53.png
Rosenbad i Stockholm. Foto: Martina Huber / Regeringskansliet
 

Nyligen tillsatte regeringen en kommitté som fått i uppdrag att utreda låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder, där amorteringskravet ingår. Det rapporterar Di.

Innan valet lovade Moderaterna att ekonomiskt pressade hushåll skulle få en tillfällig paus från amorteringskravet. När partiet senare hamnade i regeringsställning fick förslaget hård kritik, bland annat från Finansinspektionen (Fi) som avrådde ifrån en sådan paus eller förändringar av kravet. Även tidigare riksbankschef Stefan Ingves var kritisk och liknade den föreslagna pausen vid att “skjuta sig själv i foten”. 

Enligt tidningen Dagens industris (Di) rapportering har det moderatledda finansdepartementet “filat på ett motdrag” i det tysta. Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) ska nyligen ha tillsatt en kommitté för att se över något som går under benämningen “låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder”, som inkluderar bolånetak och amorteringskraven.

Av Di:s artikel framgår också att det finns två “uttalade kritiker” i gruppen som är satt att utreda förslaget. Den ena är professor Peter Englund vid Handelshögskolan i Stockholm. Han ska tidigare genom remissvar ha avrått från införandet av det andra amorteringskravet, bland annat med hänvisning till den negativa påverkan det skulle kunna ha på berörda hushåll.

Den andra kritiska rösten i gruppen tillhör professor John Hassler, aktiv vid Stockholms universitet. Han har bland annat lyft omständigheten att det finns betydande kostnader kopplade till amorteringskrav.   

Resultatet av kommitténs utredning ska presenteras i oktober nästa år. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen