Ingves tror att klyftorna på bomarknaden kommer jämnas ut

/assets/img/mostphotos/27497670-riksbankschef-stefan-ingves-utanfor-riksbanken.jpg
Stefan Ingves. Foto: Mostphotos
 

I lördags deltog riksbankschef Stefan Ingves i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio. Där berättade han bland annat om klyftorna på bostadsmarknaden.

I Ekots senaste lördagsintervju, där Stefan Ingves intervjuas av Cecilia Strömberg Wallin, ställs frågor om ojämlikheterna på bostadsmarknaden som vuxit sig större under pandemin. De som äger en bostad har blivit rikare och de som står utanför bostadsmarknaden har fått det svårare att köpa en bostad. Stefan Ingves säger att detta inte är en enkel diskussion och att man måste ge det tid. En dag stiger räntorna och då kommer det eventuellt jämna ut sig och klyftorna kommer minska. 


Vidare säger Stefan Ingves i intervjun att Riksbanken inte styr över bostadsmarknaden och att det är en marknad som fungerat illa i flera decennier. Vad Riksbanken kan göra är begränsat och det handlar om politik. 

– Det är underligt att vi har en av världens lägsta fastighetsskatter, säger han i intervjun. 


Cecilia Strömberg Wallin frågar varför Riksbanken fortsatt på samma sätt när bostadspriserna faktiskt steg under pandemin. Stefan Ingves svarar att det viktigaste har varit att hålla den allmänna räntenivån låg i samhället och då kommer man inte ifrån att det påverkar bostadsmarknaden. 


Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen