Kraftig nedgång för budpremien i Stockholm

/assets/img/21653113-view-of-stockholm-roofs-attics-windows_.jpg
Bostäder i Stockholm. Foto: Mikhail Olykaynen / Mostphotos
 

Under den rådande krisen har budpremien på bostadsrätter i landet sjunkit. Speciellt påtaglig har nedgången varit i Stockholms län, jämfört med hur det såg ut för bara några månader sedan. Det skriver Dagens industri.

Enligt tidningen Dagens industris (Di) rapportering sjunker budpremien på bostadsrätter under krisen som uppstått till följd av coronapandemin. Budpremien är vad som utgör skillnaden mellan utropspris och slutpris. En orsak till det uppges vara att utgångspriserna är högre, vilket ändrar förutsättningarna för köpare. 

De senaste veckorna ska rikssnittet för budpremier på bostadsrätter ha legat på runt två procent. Det skriver Di som tagit del av statistik från bostadssajten Hemnet. I början av året låg den på mellan sex till sju procent. 

Under perioden april – maj i år har den genomsnittliga budpremien i Stockholms län legat på mellan tre till fyra procent. Några månader tidigare uppges den ha varit betydligt högre, runt tio procent.

Av Di:s artikel framgår att det kan finnas flera förklaringar till den senaste tidens utveckling. Till exempel att utgångspriserna blev högre för ett par veckor sedan, vilket påverkar försäljningsstatistiken “med några veckors fördröjning”.
– Utgångspriserna går inte ner så mycket, snarare går de upp när slutpriserna går ner. Det såg vi 2017 – 2018 också. Det blir i genomsnitt ett annat tänk, när man tror sig bara få en eller ett par intressenter, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, i artikeln.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen