Priserna på centralt belägna lägenheter i storstäderna minskar

/assets/img/img-8046.jpg
Lägenheter på Kungsholmen i Stockholms innerstad. Foto: Linda Myrin
 

I de centrala delarna av Stockholm, Göteborg och Malmö sjönk bostadsrättspriserna under september. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Priserna på svenska bostadsrätter förblev oförändrade under september i år, sett till riksnivå. Detta enligt nya siffror från statistikleverantören Svensk Mäklarstatistik. På storstadsnivå var det dock endast i ett område, Storstockholm, som priserna stod stilla istället för att sjunka. I resterande delar sjönk priserna. För de centrala delarna av Stockholm, Göteborg, och även Malmö, noterades minus en procent. Likaså i Storgöteborg medan resultatet för Stormalmö landade på minus två procent.

På årsbasis ligger prisutvecklingen för bostadsrätter nu på plus en procent, om man utgår ifrån rikssnittet. Månaden innan låg den på noll procent. En bostadsrätt i landet kostar nu i snitt 43 953 kronor per kvadratmeter.

Gällande omsättningen på svensk bostadsrättsmarknad de senaste tre månaderna så uppgick antalet sålda objekt till 22 900. Det är en fem procent lägre notering än för samma period ifjol.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat och är baserad på data från försäljningar av bostäder, oavsett om de annonserats eller inte.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen