Bostadsrättspriserna fortsatte uppåt i maj

/assets/img/8776527-bostader-i-goteborg.jpg
Lägenheter i Göteborg. Foto: Carina Andreasson / Mostphotos
 

Efter en uppgång i april fortsatte priserna på svenska bostadsrätter uppåt även under maj i år. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Priserna på bostadsrätter i landet steg med en procent under maj 2023, efter en lika stor uppgång månaden innan. Detta enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. Bland storstadsregionerna steg prsierna mest i Storgöteborg och Stormalmö där plus två procent noterades. I resterande storstadsområden steg priserna med en procent.

För en bostadsrätt i landet är medelpriset nu uppe i 44 586 kronor per kvadratmeter, jämfört med 42 903 kronor månaden innan. Sett till årsbasis så ligger prisutvecklingen på minus åtta procent.

Under årets första fem månader såldes 40 800 bostadsrätter i Sverige, vilket är 25 procent färre än samma period ifjol. Medelpriset för en bostadsrätt ligger nu på 2,9 miljoner kronor.

Källa: Uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik som offentliggjordes den nionde juni i år, avseende maj 2023. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. 

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. Prisstatistik som tas upp i artikeln avser genomsnittliga resultat och är baserad på data från försäljningar av bostäder, oavsett om de annonserats eller inte. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen