SBAB: Uppåt för bopriser i Stockholm och Malmö

/assets/img/skarmavbild-2023-05-02-kl.-10.42.14.png
Lägenheter på Stora Essingen, Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

Under april 2023 steg lägenhetspriserna i både Storstockholm och Stormalmö. I resten av landets regioner blev noteringarna för månaden negativa. Det visar nya siffror från SBAB.

På flera håll i landet sjönk lägenhetspriserna under årets aprilmånad. Men i två storstadsregioner blev resultaten positiva: Storstockholm och Stormalmö där noteringarna landade på plus 0,2 procent respektive plus 0,9 procent. För Storgöteborg blev resultatet minus 0,1 procent. Det visar den senaste uppdateringen av banken SBAB:s prisindex (HPI) för svenska bostäder, vilket går under namnet SBAB Booli Housing Price Index.

I mellersta Sverige sjönk lägenhetspriserna med 1,2 procent under månaden, i norra Sverige med 0,9 procent och i södra Sverige noterades minus 0,1 procent.

Enligt banken talar den beräknade underliggande trenden på svensk bomarknad för en större prisnedgång än vad den faktiska statistiken visar. Uppgångarna under årets första månader bedöms som säsongsrelaterade.
– Vår bedömning var tidigare att uppgången i början av året har varit en positiv säsongseffekt. Våra beräkningar av den underliggande trenden och boprisnedgången under april stärker den slutsatsen. Vi räknar med fortsatt fallande priser under våren/försommaren och i synnerhet efter att Riksbankens senaste höjning av styrräntan har gett full effekt på bolåneräntorna, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i ett pressmeddelande från banken. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen