Sjunkande bopriser i Stockholms innerstad – störst tapp på Östermalm

/assets/img/img_e3975-1660126801.JPG
Östermalm i Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

Den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik visar på betydande boprisfall i Stockholms innerstad. Östermalm är den stadsdel där priserna sjunkit mest under de tre senaste månaderna.

Under perioden maj–juli i år sjönk bostadsrättspriserna i Stockholms stad med i snitt 8,9 procent, enligt den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik. På årsbasis ligger prisutvecklingen i kommunen nu på minus 1,6 procent.

På stadsdelsnivå noterades det största tappet för Östermalm där priserna minskade med nio procent, följt av Farsta-Vantör med minus åtta procent. Samtidigt steg priserna i Hässelby-Vällingby med 2,1 procent.

På Södermalm har bostadsrättspriserna sjunkit med 7,9 procent under den senaste tremånadersperioden, för Vasastan-Norrmalm blev noteringen minus 7,7 procent, samtidigt som bostadsrättspriserna på Kungsholmen minskade med 6,9 procent.

Dyrast är det att köpa en bostadsrätt i Vasastan-Norrmalm där snittpriset nu ligger på 115 585 kronor per kvadratmeter. Medelpriset för en lägenhet där uppgår till 6 843 000 kronor.

Lägst kvadratmeterpris återfinns i Spånga-Kista med noteringen 34 367 kronor och medelpriset för en lägenhet i denna del av staden uppgår till 2 296 000 kronor. Totalt har bostadsrättspriserna i området sjunkit med i snitt 6,3 procent under perioden.

Prisutveckling på bostadsrätter i Stockholms kommun, maj–juli 2022:

Noteringarna avser perioden maj–juli 2022. Källa: Svensk Mäklarstatistik

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan.

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen