Danske Bank: Skjuts uppåt för bostadsrättspriser i Stockholm

/assets/img/img-4506.jpg
Lägenheter i Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

Bostadsrättspriserna inom Stockholms kommun steg med större kraft i december 2021 än månaden innan. Samtidigt föll omsättningen på lägenheter något. Detta enligt Danske Banks senaste boprisindikator.

Priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun fortsatte uppåt i slutet av 2021. Från att ha ökat med 0,6 procent i november steg priserna med 1,2 procent i december, båda noteringarna avser resultat efter säsongsjustering. Det visar den senaste boprisindikatorn från Danske Bank.

Samtidigt föll omsättningen på bostadsrätter tillbaka något under perioden oktober till och med december förra året, en utveckling som var gemensam för lägenheter i samtliga storleksklasser. Även året dessförinnan syntes ett liknande mönster för dessa månader, men trots det var noteringarna ändå betydligt högre än innan pandemin. 

Enligt Danske Banks prognos för 2022 kommer bostadspriserna i allmänhet att fortsätta stiga, på årsbasis räknar banken med ett resultat på plus fyra procent jämfört med ifjol.

Motiveringen till detta ska bland annat vara att reporäntan väntas förbli oförändrad under året. Vidare tros de återinförda restriktionerna komma att bidra till en fortsatt hög prioritering av boendet.

Vad som skulle kunna påverka bopriserna negativt är elprisutvecklingen som främst spås kunna dämpa prisutvecklingen på villor.   
– Bostadspriserna i allmänhet torde fortsätta upp i lugnare takt under 2022 eftersom vi bedömer att Riksbanken håller styrräntan oförändrad. Även om pandemin lättar så kan efterfrågan på större bostäder bestå. Det främsta hotet i närtid är antagligen de stigande elpriserna och då i synnerhet för villor som av naturliga skäl har större uppvärmningskostnader än bostadsrätter, säger Danske Bank Sveriges chefekonom Michael Grahn i ett pressmeddelande från banken.

Undersökningen Boprisindikatorn från Danske Bank baseras på statistik från bostadssajten Hemnet. Indikatorn ger även en prognos om utfallet av Valueguards Housing Index (HOX) för bostadsrätter i Stockholm.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen