Priserna på bostadsrätter i Skåne fortsätter stiga

/assets/img/landskrona-8.jpg
Landskrona. Foto: Mostphotos
 

För andra mätningen i rad stiger priserna på bostadsrätter i Skåne län. Det visar det senaste tremånaderssnittet från Svensk Mäklarstatistik. Störst uppgång i länet noterades i kommunen Landskrona.

Enligt den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik steg bostadsrättspriserna i Skåne län med i snitt 7,8 procent under perioden juni – augusti i år. I föregående mätning blev resultatet plus 4,4 procent, efter en periods nedgång.

Kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Skåne ligger nu på 28 870 kronor i snitt. Antalet sålda bostadsrätter i länet under perioden uppgick till 4 162, jämfört med 3 712 samma månader ifjol. 

I 19 av länets kommuner såldes tillräckligt många bostadsrätter under juni – augusti 2020, för att kunna utgöra ett tillräckligt stort underlag. Svensk Mäklarstatistiks miniminivå är 25 försäljningar per tremånadersperiod.

Störst uppgång i länet noterades i kommunen Landskrona med plus 26,7 procent, följt av Höganäs där resultatet blev plus 23,2 procent. I Lund steg bostadsrättspriserna med 12,3 procent.

I en del kommuner sjönk priserna på bostadsrätter under perioden, mest i Simrishamn med noteringen minus 20,9 procent. I Hässleholm noterades minus 9,7 procent och i Vellinge blev resultatet minus 9,1.

Sett till årsbasis ligger utvecklingen av bostadsrättspriser i Skåne län nu på plus 3,4 procent.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. 

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik.

Prisutveckling under de tre senaste månaderna i Skåne län:

 Källa: Uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik som offentliggjordes den åttonde september 2020.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen