Ihållande nedgång för bopriser i Stockholms län

/assets/img/husomrade-claes-horn-lagenheter-ekero.jpg
Bostäder på Ekerö i Stockholms län. Foto: Mostphotos
 

Den genomsnittliga utvecklingen av bostadsrättspriser i Stockholms län fortsätter ned, för tredje mätningen i rad. Det visar Svensk Mäklarstatistiks senaste tremånadersresultat.

I juni vände den genomsnittliga prisutvecklingen för bostadsrätter i Stockholms län ned, enligt Svensk Mäklarstatistiks tremånadersstatistik. Mätningen följande månad visade på ett fortsatt pristapp, och nu visar även den senaste tremånaderssiffran på nedgång. Denna gång med minus 3,9 procent. Kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i länet ligger nu på 57 750 kronor.

I 25 av länets kommuner såldes tillräckligt många bostadsrätter under de tre senaste månaderna, för att kunna utgöra ett tillräckligt stort underlag. Svensk Mäklarstatistiks miniminivå är 25 försäljningar per tremånadersperiod.   

Mest sjönk priserna i Ekerö kommun där resultatet blev minus 11,1 procent, den näst största nedgången noterades för bostadsrätter i Nynäshamn med minus 9,1 procent. I Vallentuna gick priserna ned med 7,2 procent. Samtidigt noterades en uppgång om tre procent i Upplands-Bro, och i Danderyd steg bostadsrättspriserna med 2,2 procent. I Södertälje blev resultatet plus två procent.

Totalt såldes 9 870 bostadsrätter i länet under den senaste tremånadersperioden maj – juli, jämfört med 9 595 under samma månader ifjol. På årsbasis ligger utvecklingen för bostadsrättspriser i Stockholms län nu på plus 1,6 procent.

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Den senaste tremånadersperioden jämförs med motsvarande period innan. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. 

Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Prisutveckling för bostadsrätter i Stockholms län under de tre senaste månaderna: 

Källa: Uppdaterade siffror från Svensk Mäklarstatistik som offentliggjordes den elfte augusti 2020. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen