Lägre bopriser i landet – men uppgång i Stockholm

/assets/img/mostphotos/8507-stockholmstak_.jpg
Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Bostadsrättspriserna i landet gick i snitt ned med en procent i november. Bland storstäderna var det bara i centrala Stockholm som en uppgång noterades. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Under november sjönk snittpriset för en bostadsrätt i Sverige med en procent. I centrala Stockholm noterades en uppgång om en procent, samtidigt som priserna stod stilla i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och centrala Malmö. En nedgång med en procent noterades i Stor-Malmö och Centrala Göteborg. Informationen står att läsa i ett pressmeddelande från Svensk Mäklarstatistik, och avser uppdaterade siffror som publicerades den 09 december 2019. Det statiska underlaget består av 32 438 bostadsrätter som sålts under perioden september – november i år.

Under 2019 har det hittills sålts fyra procent fler bostäder än under de första elva månaderna i fjol. 
– Antalet sålda bostadsrätter och villor hittills i år uppgår tillsammans till 157 000. Två tredjedelar av detta är bostadsrätter och en tredjedel villor, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i pressmeddelandet. 

Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde för de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde. Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen