Allt vanligare att brf:er har lån med rörlig ränta

/assets/img/img_e4120-1705655785.JPG
Genrebild. Foto: Linda Myrin
 

Nya siffror från SCB visar att allt fler bostadsrättsföreningar i landet har rörlig ränta på sina lån. Statistiken indikerar också att yngre föreningar är mer räntekänsliga då de ofta har en betydligt högre belåningsgrad än äldre.

Enligt en ny sammanställning från myndigheten Statistiska centralbyrån (SCB) har en växande andel av landets bostadsrättsföreningar lån med rörlig ränta. I början av år 2021 uppgick andelen till 16 procent och i november 2023 låg noteringen på 23 procent. 

– Man kan även se att rörligt är den räntebindningstid som har ökat mest bland bostadsrättsföreningarna jämfört med andra bindningstider, säger SCB:s nationalekonom Johannes Andersson i ett pressmeddelande från myndigheten.

Vidare beskrivs yngre föreningar som de mest räntekänsliga då deras belåningsgrad brukar vara högre än de äldres. Sex procent av landets brf:er uppges vara yngre än fem år.
– Under kommande månader kommer både yngre och äldre bostadsrättsföreningar att behöva anpassa sig till högre räntekostnader om räntorna ligger kvar på samma nivå, fortsätter Johannes Andersson.

Föreningars ekonomi påverkas inte bara av storleken på lånen, utan även av hur hög belåningsgraden är. Den motsvarar summan av de lån som föreningar har hos banker och andra finansinstitut i förhållande till värdet på föreningarnas fastigheter.

För upp till fem år gamla brf:er är den genomsnittliga belåningsgraden på 38 procent. Tittar man däremot på föreningar som funnits i mer än 40 år ligger belåningsgraden på i snitt 15 procent.
– De yngre bostadsrättsföreningarna var i november både högst belånade och hade högst ränta på sina lån, tillägger Johannes Andersson.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen