Elpriserna kan snart vara på väg upp igen

/assets/img/13973172-forsmark-1-och-2.jpg
Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Leif Ingvarson / Mostphotos
 

Efter rekordlåga spotpriser på el i sommar väntas något högre nivåer framöver. Enligt Bixia beror det på en lägre kärnkraftsproduktion.

I juli snittade spotpriset på den nordiska elbörsen Nordpool på 2,4 öre per kilowattimme, vilket är det lägsta månatliga snittpriset som uppmätts någonsin i Norden. Detta samtidigt som elpriserna i sommar har varierat kraftigt inom Sverige, där väldigt låga priser noterats i norr medan priserna i de södra delarna av landet varit högre. Det framgår av elhandelsbolaget Bixias senaste elprisrapport.

Orsaken bakom variationerna uppges vara sänkt överföringskapacitet i stamnätet på grund av begränsad kärnkraft. 
– Det har gjort att även om vi haft ett överskott på vattenkraft i de norra delarna så har elprisområde 4 (Malmö), tvingats importera kraft under högtrycksbetonade och därmed vindfattiga dagar då vindkraften inte har levererat, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, i ett pressmeddelande från bolaget.

Framöver verkar priset på el dock vara på väg upp, till följd av kärnkraftsrevisioner som enligt Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida innebär att service genomförs vid kärnkraftverks-anläggningar, något som sker årligen. 
– Augusti är den månad på året där vi har lägst produktion från kärnkraften, varpå vi kan förvänta oss en något högre prisbild över lag, men främst i elprisområde 4 som ofta kopplas mot dyrare elprisområden runt Östersjön, säger Johan Sigvardsson. 

Men spotpriserna förväntas ändå hålla sig på låga nivåer ett tag till.   
– Vi har välfyllda vattenmagasin och risken för en längre torrperiod är i stort sett över, vilket gör att spotpriserna sannolikt förblir låga den närmsta tiden. Dessutom kan vi inte bortse från utvecklingen av pandemin som påverkar konjunkturen och därmed bränslepriserna och marginalprissättningen. Elförbrukningen börjar så sakteliga att stiga men den största ökningen sker inte innan oktober. Därför kommer de stora prisskillnaderna mellan norr och söder sannolikt bestå åtminstone september ut, tillägger Johan Sigvardsson i pressmeddelandet. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen