Lågt väljarstöd för att ombilda lägenheter i Stockholms ytterstad

/assets/img/mostphotos/21061542-skarholmen.jpg
Skärholmen, en av stadsdelarna där Stockholms stad beslutat att hyresrätter ska ombildas. Foto: Mostphotos
 

Den grönblåa majoriteten i Stockholms stad har kommit överens om att tillåta ombildning av allmännyttiga hyresrätter i ytterstaden, men de flesta av deras väljare är emot förslaget. Det visar en väljarundersökning som Sifo gjort.

I februari kom Stockholms stads grönblåa majoritet överens om att möjliggöra ombildning av allmännyttiga hyresrätter i elva stadsdelar, något som Bostadsrättsnytt skrev om då. Men enligt en väljarundersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen region Stockholm, är intresset för att detta ska genomföras svalt hos deras väljare: Majoriteten tycker att det är en dålig idé. Det framgår av ett pressmeddelande. 


På frågan om deras inställning till ombildning av allmännyttiga hyresrätter i ytterstaden, svarade 82 procent av Miljöpartiets väljare att det är en dålig idé, medan 13 procent svarade att det är en bra idé. Av Centerpartiets väljare tyckte 28 procent att det var en bra idé, och 62 procent var negativt inställda. Bland Liberalernas väljare var 42 procent för att ombilda, medan 50 procent var emot detta.

Totalt intervjuade Kantar Sifo 2 000 personer via webbenkät, genom en webbpanel bestående av boende i Stockholms stad. Partitillhörighet har bestämts utifrån vad de tillfrågade uppgav att de röstade på i valet 2018 till kommunfullmäktige i Stockholms stad. Undersökningen genomfördes under perioden 15 till 22 januari 2019. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen