Positiv utveckling för bopriser i maj

/assets/img/mostphotos/5299414-flygbild-malmo.jpg
Vy över Malmö. Foto: Mostphotos
 

Förra månaden innebar en uppgång för värdet på bostadsrätter i landet. I Stor-Malmö steg priserna mest.

Värdet på bostadsrätter i riket ökade med en procent i maj, jämfört med ett stillastående prisläge månaden innan. Ser man till årsbasis ligger prisutvecklingen nu på runt plus tre. Detta enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste mätning.

Rikssnittet för de senaste tre månaderna landade på plus två procent. Under maj förblev priserna för bostadsrätter oförändrade i centrala Stockholm och Malmö. I Stor-Malmö noterades en uppgång om tre procent, medan utvecklingen för resterande områden blev plus en procent: Stor-Stockholm, Centrala Göteborg, och Stor-Göteborg.

Statistiken för maj är baserad på 29 661 sålda bostadsrätter under perioden mars 2019 – maj 2019. Svensk Mäklarstatistik beräknar den senaste månadsförändringen genom ett medelvärde av de tre senaste månaderna, viktat efter antalet försäljningar, som jämförs med vad motsvarande värde var en månad tillbaka i tiden. Detta redovisas sedan som ett glidande medelvärde.

Resultatet för den senaste månaden är preliminärt. Statistiken tas fram månatligen av Statistiska Centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen