Lägenhetspriserna fortsätter uppåt i storstäderna

/assets/img/bilder_nyheter/Västerås_LM/StockholmLM/ostermalm1.jpg
Bostäder i Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

En genomgående prisuppgång noterades för bostadsrätter i landets tre storstäder under mars. Det visar Valueguards prisindex HOXSWE.

I mars steg prisindexet HOXSWE för privatägda bostäder i landet med 0,7 procent, enligt Valueguards hemsida. Månaden innan var uppgången 0,4 procent. Under mars gick bostadsrättsindex upp med 0,5 procent, jämfört med plus 0,3 i februari.

Och den positiva prisutvecklingen för bostadsrätter, var genomgående för samtliga tre storstäder förra månaden. I Stockholm landade uppgången för bostadsrätter på 0,4 procent under mars. I Göteborg gick indexet upp med 0,8 procent, likaså i Malmö.

Förra månaden var antalet sålda bostäder cirka tio procent högre jämfört med under mars 2018. En bidragande orsak till skillnaden är troligen skärpningen av amorteringskravet ifjol.

Indexet HOX baseras på en teknologi som tar hänsyn till bostadstyp och mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index (HOX) har utvecklats i samarbete med KTH. Indexet distribueras av Nasdaq OMX och bygger på data från Svensk Mäklarstatistik AB och Lantmäteriet. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen