Antalet ärenden om ockerhyra ökar kraftigt – flest fall i Stockholm

/assets/img/mostphotos/20789546-fastigheter.jpg
Stockholm. Foto: Mostphotos
 

Förra året tog Sveriges åtta hyresnämnder emot 346 ärenden som handlade om återbetalning av andrahandshyror. 202 av fallen berörde uthyrning av bostäder i Stockholm. Det går att läsa i Hem & Hyra.

År 2018 fick hyresnämnden i Stockholm in 202 ärenden från boende i andra hand, som upplevde att de betalade en ockerhyra för sitt boende. Det är den högsta siffran i landet, och en ökning med 153 procent sedan 2015. En lika stor ökning som för alla hyresnämnder tillsammans i snitt under samma period. Bara i Umeå syntes en nedgång. Det skriver tidningen Hem & Hyra på sin webbplats. I de flesta av fallen har det slutat med att andrahandshyresgästen fått tillbaka pengar efter förlikning.

När det gäller bostadsrätter skedde en förändring år 2013 som fick andrahandshyrorna att skjuta i höjden. Då skedde nämligen en lagändring som innebar friare hyressättning för denna upplåtelseform. För hyresrätter är det fortfarande bara tillåtet att lägga på lite mer än vad man själv betalar för lägenheten i månaden, när den hyrs ut i andra hand. Enligt Hyresgästföreningen handlar det om en höjning med 10 – 15 procent, om bostaden är möblerad.

Trots detta verkar det enligt Hem&Hyra som att hyresrätter och bostadsrätter följer samma utveckling. Ofta hänvisar de som hyr ut en hyresrätt till vad andra tar för uthyrning av sina lägenheter på nätet.

Kristian Eriksson, chef för hyresnämnden i Stockholm, säger till tidningen att många hyresrättsinnehavare tenderar att utgå ifrån vad bostadsrätter kostar vid uthyrning. Och det kan i sig ha lett till att fler kräver tillbaka pengar när de hyr i andra hand; att andrahandshyror i allmänhet blivit högre, även fast lagen om friare hyressättning bara ska gälla för de med bostadsrätt. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen