Två banker höjer listräntorna för bolån

/assets/img/img_e3951-1652433267.JPG
Bostadsannonser i skyltfönster hos fastighetsmäklare i Stockholm. Foto: Linda Myrin
 

I veckan har både Handelsbanken och Länsförsäkringar Bank aviserat om höjda listräntor för bolån. Det framgår av pressmeddelanden från bankerna.

I onsdags, den elfte maj, gick både Handelsbanken och Länsförsäkringar Bank ut med att de skulle höja listräntorna på bolån. För Handelsbankens del är det räntor på bolån hos deras bolåneinstitut Stadshypotek som avses. Förändringen började gälla samma dag, medan uppjusteringen hos Länsförsäkringar trädde i kraft först under gårdagen, den tolfte maj. 

Handelsbankens höjningar ligger i ett intervall mellan 0,05-0,50 procentenheter. Den rörliga räntan höjdes med 0,05 procentenheter medan räntor för bolån med resterande bindningstider blev 0,50 procentenheter dyrare.

I en kommentar från banken står bland annat att Handelsbankens boräntor styrs av marknadsräntorna och av konkurrensläget, samt att de därav löpande justerar sina räntor.

Aktuella bolåneräntor för bostadslån hos Handelsbanken:

Källa: Handelsbanken


Hos Länsförsäkringar ligger uppjusteringarna i ett spann mellan 0,05-0,45 procentenheter. Den rörliga räntan har höjts med 0,05 procentenheter och för lån bundna på från ett till och med fem år, samt sju år blev räntan 0,45 procentenheter högre. För bolån bundna på tio år blev räntan 0,35 procentenheter dyrare.

Aktuella bolåneräntor för bostadslån hos Länsförsäkringar:

Källa: Länsförsäkringar

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen