Riksbanken lämnar reporäntan fortsatt oförändrad

/assets/img/bilder_nyheter/riksbankshuset-1571906017.jpg
Riksbankshuset i Stockholm. Foto: Riksbanken
 

Enligt ett nytt besked från Riksbanken kommer ingen förändring av reporäntenivån göras i nuläget, utan den förblir oförändrad på noll procent.

Trots att ökande energipriser lett till en hög inflation i Sverige väljer Riksbanken i dagsläget att lämna reporäntan oförändrad. Bakgrunden till beslutet uppges vara att inflationen bedöms falla tillbaka till drygt en procent vid slutet av året, för att från mitten av 2023 ligga nära två procent. Detta enligt ett pressmeddelande från banken.

Nollränta i kombination med obligationsköp för 37 miljarder under årets andra kvartal, är enligt bankens direktion vad som behövs i nuläget för att hålla inflationen nära målet på två procent. Vidare lyder prognosen att reporäntan kommer höjas under andra halvåret 2024, i november var bankens bedömning att räntan skulle höjas under fjärde kvartalet samma år. 


När räntan justeras upp räknar direktionen med en höjning till 0,2 procent, jämfört med 0,1 procent som förutspåddes i den penningpolitiska rapporten i november ifjol.

Det senaste beslutet om reporäntan kommer börja gälla från den 16 februari i år.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen