Rea på bostadsrätter från JM i Stockholm

/assets/img/134369-jm-kran.jpg
Foto: Peter Lindberg / Mostphotos
 

På sistone har bostadsutvecklaren JM tvingats sänka priset på bostadsrätter i Stockholm, vilket under fjolårets sista kvartal uppges ha kostat bolaget 60 miljoner kronor. Det rapporterar tidningen SvD.

Under 2023 hade bostadsutvecklaren JM som mål att byggstarta över 2 500 bostäder i Sverige, men bara 829 bostäder påbörjades. Samtidigt steg byggkostnaderna i landet med 20 procent och bopriserna föll med i snitt tio procent. Det skriver tidningen Svenska Dagbladet (SvD).
– Hela 2023 har präglats av en sällsynt svag marknad. Vi får gå tillbaka till början av 1990-talet för att hitta jämförbara utmaningar, säger JM:s vd Johan Skoglund till SvD.

Nyligen presenterade bolaget sin delårsrapport för sista kvartalet ifjol och den visar att JM sänkt priset på nyproducerade bostadsrätter i Stockholm, något som kostat bolaget 60 miljoner kronor under perioden. 

Under presentationen av delårsrapporten gick Johan Skoglund lite närmare in på läget på marknaden för nyproduktion i huvudstaden.
– I Stockholm är det ”all time low”, säger Skoglund, ett mycket ovanligt budskap från en vd som bevisat att han vanligen levererar lika pålitliga projekt som stora vinster, säger han i SvD:s artikel.

Vad som har prissänkts är färdigställda bostadsrätter i Stockholm som annars hade förblivit osålda.

Enligt SvD är JM i bra form som börsbolag, bland annat tack vare en stor portfölj med byggrätter. Dock indikerar balansräkningen att bolaget dras med en börda av osålda bostadsrätter i landet till ett totalt värde av närmare en miljard kronor, vilket ska vara en förklaring till JM:s försiktighet när det kommer till nya byggstarter.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen