Två brf:er i Skåne får hälften av energin från solel

/assets/img/riksbyggen-ystad.png
Brf Tornväktaren IV i Ystad. Pressbild Riksbyggen
 

Efter att solceller installerats i två av Riksbyggens bostadsrättsföreningar i Skåne, täcker produktionen från anläggningarna nu omkring hälften av deras energibehov. Detta enligt ett pressmeddelande.

Två bostadsrättsföreningar i Skåne, Riksbyggen Brf Högalidi Trelleborg och Riksbyggen Brf Tornväktaren IV i Ystad, får nu hälften av energin som deras fastigheter behöver från egna solcellsanläggningar. Installationerna togs i drift under år 2018 och solelsproduktionen har därefter motsvarat runt 50 procent av föreningarnas årsförbrukning av el. Det skriver bostadsutvecklaren och fastighetsförvaltaren Riksbyggen i ett pressmeddelande.
– Det är jättekul att uppföljningen visar att solcellsanläggningarna har en så bra effekt som både leder till minskade kostnader och minskad klimatpåverkan, säger Riksbyggens marknadsområdeschef Martin Mårtensson på Ombyggnad Syd i pressmeddelandet.

Brf Högalid i Trelleborg. Pressbild Riksbyggen Brf Högalid i Trelleborg. Pressbild Riksbyggen

I dagsläget uppges Riksbyggen ha flera solcellsprojekt på gång i marknadsområde Syd, och fler är planerade. Pågående projekt finns i Varberg, Trelleborg och Ystad, medan de planerade som just nu utreds är tänkta att starta i Falkenberg, Kalmar, Ronneby, Simrishamn, Eslöv och Helsingborg.
– Intresset för ny teknik växer för varje år bland våra kunder och det är roligt att i samband med större ombyggnader kunna passa på att modernisera äldre bostadshus och bostadsrättsföreningar, fortsätter Martin Mårtensson.

Solcellsanläggningen som hör till Riksbyggen Brf Högalid i Trelleborg har en produktion om 250 megawattimmar om året och anläggningen tillhörande Riksbyggen Brf Tornväktaren IV i Ystad producerar runt 40 megawattimmar per år.

Av pressmeddelandet framgår även att solcellspanelerna som installerats har en livslängd om minst 30 år, samt att Tornväktaren IV har en batteribackup för sin anläggning.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen