Flera banker positiva till att pausa amorteringskrav

/assets/img/bilder_nyheter/pressbild_fi.jpg
Brunnsgatan 3, Stockholm. Foto: Finansinspektionen
 

Den andra april gick FI ut med att banker ska få möjlighet att låta bolånetagare slippa amorteringskrav till och med juni nästa år. Enligt Di har nu flera banker meddelat att de kommer ta vara på den möjligheten.

Under gårdagen, torsdagen den andra april, gick myndigheten Finansinspektionen (FI) ut med att banker ska få möjlighet att undanta bolånekunder från amorteringskrav fram till och med juni 2021. I ett pressmeddelande från myndigheten uppges syftet med initiativet vara att ge bolånetagarna större handlingsutrymme “i denna osäkra tid”. Förslaget ska nu ut på remiss och beräknas kunna börja gälla den 14 april 2020. 

Vidare ska förslaget ge bankerna möjlighet att undanta både nya och befintliga bolånetagare från amorteringskrav under perioden ifråga, med hänvisning till corona-utbrottet och dess effekter på den svenska ekonomin. 

Av tidningen Dagens industris (Di) rapportering framgår att flera svenska banker framfört att de kommer att utnyttja möjligheten om den ges. De banker som hittills nappat på förslaget ska vara Danske Bank Sverige, Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen