Amorteringskravet ledde till att färre flyttade

/assets/img/mostphotos/22685247-man-with-tablet-pc-and-boxes-moving-to-new-home.jpg
Foto: Mostphotos
 

En vanlig konsekvens av amorteringskravet har varit utebliven flytt. Det visar en undersökning från Stockholms Handelskammare.

I en undersökning som gjorts av Evimetrix på uppdrag av Stockholms Handelskammare, har över 3000 personer tillfrågats om hur de ser på bostadsmarknaden. Bland annat uppgav 35,6 procent att man själv eller någon man känner påverkas av amorteringskravet. I Stockholms län blev siffran 47 procent. Av de som uppgav att de själva påverkats svarade 25,6 procent att konsekvensen blivit att de avstått från att flytta.

– Det leder så klart till låsningar och mindre rörlighet på bostadsmarknaden. I förlängningen är det ett problem för den som vill komma in på marknaden, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert vid Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Hon berättar också att de anser att skärpningen av amorteringskraven var fel, att det gjordes snabbt och utan att man analyserat effekten av det första amorteringskravet.  

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen