Så bor svenskarna – landets bestånd av bostäder kartlagt

/assets/img/mostphotos/324520-goteborg-ovanifran_.jpg
Bostäder i Göteborg. Foto: Mostphotos
 

I SCB:s senaste genomgång av Sveriges bostadsbestånd har myndigheten till exempel tittat närmare på antalet bostäder, fördelat på bostadstyper och upplåtelseformer.

Myndigheten Statistiska Centralbyrån (SCB) har tittat närmare på hur svenskarna bor. Att bo i en lägenhet i ett flerbostadshus är vanligast, vilket knappt hälften av hushållen gör, tätt följt av småhus med 44 procent. I vissa kommuner finns det inga bostadsrätter, medan över 90 procent av hushållen i flerbostadshus i Täby och Vallentuna har bostadsrätt. När det kommer till kategorin småhus är majoriteten privatägda, och åtta procent hyres- eller bostadsrätter.

Enligt den oberoende portalen Byggahus.se, visar undersökningen att det finns lite drygt 4,9 miljoner bostäder i landet. I flerbostadshusen bor de flesta i hyresrätt, 58 procent, medan 42 procent bor i bostadsrätt. Den mest förekommande lägenhetstypen är två rum och kök, med en yta på 68 kvadratmeter i snitt. Drygt hälften av lägenheterna uppfördes mellan åren 1951 och 1980.   

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen