Sveriges fulaste nybygge 2019 har utsetts

/assets/img/mostphotos/kv-sofia.jpg
Sveriges fulaste nybygge - med nöjda hyresgäster framför. Foto: Johan Persson/MKB Fastighets AB.
 

Akitekturupproret pris för landets minst fagra nyproduktion har delats ut, till en byggnad i Malmö. Bakom bygget står MKB fastighets AB, som menar att deras "fula" hus ändå är populärt. Detta skriver MKB i ett pressmeddelande.

Motsvarigheten till det ärofyllda Kasper Salin-priset, som årligen delas ut av Sveriges Arkitekter, är priset Kasper Kalkon. Det utdelas av Arkitekturupproret, och till priset var totalt 15 byggnader, både hyres- och bostadsrätter, runt om i Sverige nominerade för sin fulhet. På föreningens Facebooksida röstade drygt 6 000 personer fram den överlägsna vinnaren - det så kallade “rosthuset”, kvarteret Sofia i Malmö. Huset med centralt läge är helt klätt i corténplåt. Fasaden skiftar i färg och just nu har den en roströd nyans, skriver MKB i ett pressmeddelande.


På Arkitekturupprorets hemsida liknas huset med en rostig låda som ger associationer till en öde industribyggnad i USA som har börjat förfalla.
– Allmän förortsbebyggelse som är pastischer på miljonprogrammet är bedrövligt. Klär man dessutom in det i rostig plåt så är något allvarligt stört i tidsandan, säger Sigvard Freylander, ordförande i Arkitekturupproret, till TT.  


Kvarteret Sofia är, trots sitt mindre tilltalande yttre, ett av MKB:s mest eftertraktade hus. Fastighetsbolaget menar att huset var det mest populära nybygget att flytta till 2018. I pressmeddelandet yttrar sig några av de boende om huset. De menar att de trivs bra och att huset är så mycket mer är fasaden.


På andra plats till Kasper Kalkon-priset kom Konghällaområdet i Kungälv, där både hyresrätter och bostadsrätter samlats. Tredjeplatsen knep bostadsrättsområdet Projekt Solsidan i Huskvarna.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen