Många svenskar glömmer brinnande ljus

/assets/img/mostphotos/23785197-4-e-advent.jpg
Foto: Mostphotos
 

Mer än var fjärde svensk glömmer att släcka levande ljus. Det visar en ny undersökning som gjorts av Sifo på uppdrag av Verisure.

23 procent av svenskarna glömmer att släcka levande ljus när de lämnar rummet eller hemmet. Det är ett av resultaten från en ny nationell undersökning, ”Svenskarna & trygghet 2018”, som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av larmföretaget Verisure.

Många svenskar missar även andra saker som kan äventyra brandsäkerheten. Till exempel laddar 87 procent av de tillfrågade sin mobiltelefon eller surfplatta under natten. Enligt Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure, kan en del enheter bli så varma under laddning att det medför en brandrisk.

Och 14 procent uppger att de glömt spisplattor på när de lämnat rummet eller hemmet. Den senaste forskningen visar att spisar är ett större problem än bortglömda stearinljus som brinner. I undersökningen ingick 6 376 intervjuer, genomförda med en jämn spridning i landets samtliga län. 

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen