Majoriteten av landets brf-stadgar kan vara olagliga

/assets/img/mostphotos/21726319.jpg
Foto: Mostphotos
 

Över hälften av Sveriges bostadsrättsföreningar har inte ändrat i sina stadgar, sedan nya lagen om ekonomiska föreningar trädde i kraft 2016. Detta enligt Ekot, Sveriges Radio den nionde augusti.

Stadgarna hos en majoritet av Sveriges bostadsrättsföreningar kan vara olagliga. Det framgår av statistik som Bolagsverket sammanställt åt nyhetssändningen Ekot.

Siffrorna från Bolagsverket, som tagits fram åt Sveriges Radio Ekot, visar att över 50 procent av landets brf har stadgar som kan bryta mot lagen. Och det kan bli dyrt att hamna i tvist om felen. Det kan även vara svårt för föreningsmedlemmar att tyda reglerna när det som står i stadgarna och lagen inte stämmer överens.

Efter att en uppdaterad version av lagen om ekonomiska föreningar trädde i kraft den första juli 2016, behövde många föreningar skriva om stadgarna. Sista chansen för bostadsrättsföreningarna att förnya sina stadgarna var i slutet av juni i år. Stadgeändringar gäller dock inte förrän myndigheten Bolagsverket har godkänt dessa. Sedan den nya versionen av lagen började gälla har en majoritet av föreningarna fortfarande inte ändrat i stadgarna. Av Sveriges över 32 000 brf är det fortfarande 18 000 som inte lämnat in några uppdateringar.    

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen