Varierande utveckling av VA-priser i Uppsala län

/assets/img/mostphotos/50177862-beautiful-panoramic-view-over-city-landscape.jpg
Uppsala. Foto: Mostphotos
 

Under de senaste tolv månaderna har priset för vatten och avlopp, VA, stigit med i genomsnitt nära fem procent i Sveriges kommuner. I kommunerna i Uppsala län har priserna ökat eller stått stilla, förutom i Uppsala kommun där priset sjunkit.

Nils Holgerssongruppen ger årligen ut en rapport, ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, något de gjort i snart 25 år. I rapporten undersöks kostnader för vatten och avlopp, el och uppvärmning samt sophämtning i landet 290 kommuner. Medlemmar i Nils Holgerssongruppen är Riksbyggen, Sveriges Allmännytta, Bostadsrätterna, Hyresgästföreningen och HSB Riksförbund. 

 

I årets rapport i avsnittet om VA-priser går det att se att priserna i landet ökat med 4,8 procent sedan i fjol. I Uppsala län går det att se att VA-priset stigit mest i Tierp. Där steg priset med 7,5 procent jämfört med 2020. En prisökning i Enköping noterades också, där på fyra procent. I övriga kommuner stod priserna still, förutom i Uppsala kommun där priset istället sjunkit med 5,3 procent. 

 

Det är i Östhammar det är dyrast med vatten och avlopp. Där kostar det cirka 113 kronor per kvadratmeter och år medan det i Uppsala kommun kostar runt 53 kronor per kvadratmeter och år. Det kan jämföras med genomsnittspriset i landet som ligger på ungefär 77 kronor.


VA-priser i Uppsala län:

Källa: Nils Holgersson-rapporten

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen