Stockholm: Bostadsrätter till vrakpris vid omvandling inom allmännyttan

/assets/img/2624678-stockholm-vid-stadshuset-7.jpg
Stockholm. Foto: Michael Erhardsson / Mostphotos
 

Nyligen ska hyreslägenheter i Sätra, tillhörande Stockholms kommuns allmännytta, ha omvandlats till bostadsrätter och sålts för runt halva marknadspriset. Det rapporterar Mitt i. Även lägenheter i Skärholmen är tänkta att säljas av till låga priser vid omvandling, med större rabatt än de i Sätra.

I våras skrev lokaltidningen Mitt i Skärholmen om att en pågående ombildning av hyresrätter till bostadsrätter i fastigheten Bysätra 1 i Sätra orsakat “hetsiga interna diskussioner”. Bland annat då planen var att lägenheterna skulle säljas för betydligt lägre belopp än marknadspris “trots tidigare löften om motsatsen”. 

Av Mitt i Stockholms rapportering framgår nu att försäljningen ska ha ägt rum den tredje juni i år. Boende fick enligt uppgift köpa lägenheter i fastigheten för 20 000 kronor per kvadratmeter, vilket uppges vara runt 50 procent av det uppskattade marknadspriset för enskilda bostadsrätter i området. I år har snittpriset där ha legat på runt 40 900 kronor per kvadratmeter, vilket framgår av uppgifter från Svensk Mäklarstatistik som Mitt i hänvisar till.   

Lägenheterna såldes av allmännyttans bostadsbolag Stockholmshem, tillhörande Stockholms stad, och totalt ska 101 lägenheter på Kungssätravägen i Sätra ha avyttrats.

Även i Skärholmen ska det ha fattats beslut om att sälja hyresrättslägenheter som bostadsrätter till låga priser i samband med omvandling, med ännu större rabatt än i Sätra. Priset för lägenheter i föreningen Harholmen 3, Skärholmen, har enligt lokaltidningen satts till 19 100 kronor per kvadratmeter. Under 2021 har snittpriset på orten varit omkring 59 000 kronor per kvadratmeter.

För närvarande är det en blågrön majoritet i Stockholms stadshus. I en kommentar till Mitt i ger Stockholms bostadsborgarråd Dennis Wedin (M) svar på frågan om han tycker att lägenheterna i fråga sålts av till marknadspris. 
– Ja, ombildningar när boende köper en hel fastighet omöjliggör en öppen budgivning. Det är olika sorters försäljningar. Vi har haft oberoende värderare som tittat på fastighetens skick och den i Sätra är inte stambytt, säger han till tidningen.

Senaste nytt från BoPodden & BoVloggen